بیوتکنولوژی گیاهان دارویی
حمیده خلج؛ نسیم زرین پنجه؛ مجتبی عسکری زاده؛ هادی کلانتری خلیل آباد؛ جواد شقاقی
چکیده
به منظور بررسی اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی و فیتوشیمیایی در کشت درون شیشهای گیاه قرهداغ (Nitraria schoberi) آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل با پایه کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل غلظتهای مختلف کلریدسدیم (0، 50 و 100 میلیمولار) و سولفاتسدیم (0، 10 و 20میلیمولار) بود. ابتدا بذرها در شرایط درونشیشهای جوانه دار شدند و سپس قسمتهای ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی و فیتوشیمیایی در کشت درون شیشهای گیاه قرهداغ (Nitraria schoberi) آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل با پایه کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل غلظتهای مختلف کلریدسدیم (0، 50 و 100 میلیمولار) و سولفاتسدیم (0، 10 و 20میلیمولار) بود. ابتدا بذرها در شرایط درونشیشهای جوانه دار شدند و سپس قسمتهای برگهای کوتیلدونی به همراه هیپوکوتیل بذرهای جوانهزده به عنوان ریزنمونه در محیط کشت MS به همراه 2 میلی گرم در لیتر BAP ، 5/0 میلی گرم در لیتر IBA و تیمارهای ذکر شده قرار گرفتند. ریزنمونههای آماده شده در اتاق رشد درشرایط 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی دمای 2±25 قرار داده شدند. پس از 4 هفته طول ساقه، تعداد برگ و میزان فنل و فلاونویید کل اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سطوح مختلف نمک بر شاخصهای رشدی گیاهچهها چون طول ساقه و تعداد برگها و همینطور بر میزان فنل و فلاونوئید کل موجود در بافت برگها تاثیر معنیداری (در سطح 99 درصد) دارد. بر اساس مقایسات میانگین بیشترین طول ساقه (3/4 سانتی متر) و تعداد برگ (5/5) مربوط به محیط کشت فاقد نمک و بیشترین میزان فنل کل (37/35 میلی گرم در گرم) و فلاونوئید کل (6/24 میلی گرم در گرم) مربوط به محیط کشت حاوی 50 میلیمولار کلریدسدیم به همراه 10 میلیمولار سولفاتسدیم بوده است.
نانوبیوتکنولوژی کشاورزی
محمد علی ابراهیمی؛ نسرین قوامی؛ مهدی دادمهر؛ هادی کلانتری؛ جواد شقاقی؛ اردشیر قادری؛ نسیم زرین پنجه
چکیده
انواع تنشهای زیستی و غیر زیستی مانند عوامل بیماریزا، آفتها، علفهایهرز، دما، رطوبت نامناسب و بسیاری عوامل دیگر، دستیابی به عملکرد مطلوب محصولات کشاورزی را با مشکلات و معضلات متعددی روبهرو ساختهاست. پیش بینی میشود که تا سال 2050 میلادی جمعیت جهان به حدود 6/9 میلیارد نفر برسد که در این صورت، بایستی تولیدات کشاورزی بین 70 تا ...
بیشتر
انواع تنشهای زیستی و غیر زیستی مانند عوامل بیماریزا، آفتها، علفهایهرز، دما، رطوبت نامناسب و بسیاری عوامل دیگر، دستیابی به عملکرد مطلوب محصولات کشاورزی را با مشکلات و معضلات متعددی روبهرو ساختهاست. پیش بینی میشود که تا سال 2050 میلادی جمعیت جهان به حدود 6/9 میلیارد نفر برسد که در این صورت، بایستی تولیدات کشاورزی بین 70 تا 100 درصد افزایش یابد تا بتوان از عهده تأمین نیاز به مواد خوراکی بشر بر آمد. عواملی چون کوچکتر شدن زمینهای قابل کشت، کمبود منابع آبی، تغییر اقلیم و کاهش کارایی نهادههای شیمیایی کشاورزی، مشکلات ناشی از تنشهای زیستی و غیر زیستی را برای انواع محصولات تشدید کرده است. بدین ترتیب، دستیابی به فناوریهای مدرن و رهیافت هایی نوین برای حفاظت گیاهان در برابر تنشها و بهبود کارایی مصرف نهادههای شیمیایی با هدف تأمین امنیت غذایی بهگونهای سالم و پایدار، امری کاملاً حیاتی است. نانو زیستفناوری که شامل استفاده از نانوساختارها (مواد کوچکتر از صد نانومتر) در کاربردهای زیستی است، ابزاری نویدبخش برای محقق شدن کشاورزی پایدار است که عامل کلیدی برای تأمین نیاز روزافزون به غذا در سطح جهان میباشد. در مقاله حاضر کلیات نقش فناوری نانو در صنعت کشاورزی بهعنوان نانو کودها، نانو آفتکشها، نانو تنظیم کننده های رشد، نانو اصلاح کننده های آب و خاک و غیره مرور شدهاست.